Het inrichtingsconcept van de Volksbank in Utrecht is tot stand gekomen na diverse interviews met medewerkers over hoe hun werkdag eruitziet. Dit maakt het een omgeving van de Volksbank. Er is veel aandacht besteedt aan de uitstraling van de visie, gezonde levensstijl, en het ondersteunen van alle activiteiten van de medewerkers. De Volksbank is continu bezig met het optimaliseren van hun werkomgeving om de medewerkers te betrekken en optimaal te faciliteren. 

De Volksbank heeft tussen 2009-2013 een nieuw inrichtingsconcept uitgerold. Dit is tot stand gekomen na diverse interviews met medewerkers over hoe hun werkdag eruitziet. Niemand heeft een eigen werkplek en er is veel variëteit in werkplekken. Medewerkers kiezen een werkplek die past bij de werkzaamheden op dat moment. Een aantal dagen per week werken zij vanuit huis. Door slim plaatsen van faciliteiten moeten medewerkers vaker lopen. Daarnaast zijn diverse initiatieven om medewerkers gezonder en vitaler te krijgen; het assortiment bij de cateraar stimuleert een gezonde keuze, er wordt gebruik gemaakt van verse ingrediënten van regionale leveranciers en jaarlijks is de gezondheidsdag met workshops over bijvoorbeeld stressherkenning- en vermindering, mindfullness, beweging tijdens de werkdag en stoppen met roken. 

In de inrichting is veel aandacht geschonken aan welzijn van de medewerkers onder andere middels beplanting. Er zijn Greenwalls en in de Plaza is veel groen toegepast. Ook zijn meerdere kiwiplanten aangeplant welke over een paar jaar een groene gevelbekleding vormen. 

Ook heerst een aangenaam binnenklimaat door toepassen van akoestische materialen, ledverlichting, daglichtsensoren en het energiezuinig koelplafond.

De Volksbank stimuleert maatschappelijk verantwoorde initiatieven zoals met de afdeling klussen op een zorgboerderij of begeleiden van dagje uit met ouderen.

 

 

 
 
Deze bedrijven nemen deel aan JLL's Winning Workplace Award 2017